Kategorie
Dyscypliny
Dołącz do naszej społeczności
Stopy, kolana, łydki, uda, kostki, skurcze, rozciągnięte lub naderwane mięśnie i więzadła, skurcze. Ręka w górę, kto nigdy nie doznał żadnej kontuzji związanej z bieganiem! Sporo urazów, których doznajemy w trakcie treningów lub zawodów, związanych jest z rozwijaniem się stanów zapalnych. Chociaż podstawową “linią obrony” przeciwko nim są tak zwane niesteroidowe leki przeciwzapalne (NPLZ) – ibuprofen, naproksen czy diklofenak, wiele osób poszukuje naturalnych rozwiązań, opartych o wyciągi roślinne. Dodatkową zaletą wyciągów roślinnych może być nie tylko ich działanie przeciwzapalne, ale również korzystny wpływ na mięśnie i chrząstki. Jednak czy przekłada się to w jakiś sposób na naszą tolerancję na wysiłek i osiągi sportowe?
Wyciągi z kurkumy, czyli ostyżu długiego, mają jedne z najlepiej udokumentowanych właściwości przeciwzapalnych. Ich skuteczności dowiedziono nawet w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów. Wśród związków zawartych w tym wyciągu najsilniejsze działanie przeciwzapalne posiada kurkumina. Zmniejsza ona wytwarzanie w naszym organizmie substancji o działaniu prozapalnym, zwanych cytokinami. Dodatkowo kurkumina ma działanie antyoksydacyjne.
Korzystny wpływ kurkuminy pokazano zarówno w badaniach na zwierzętach, jak i na ludziach. W jednym z nich oceniano, czy dodatek kurkuminy do diety zwierząt poprawi ich wytrzymałość. Wiadomo bowiem, że w trakcie intensywnego wysiłku, takiego jak podczas podbiegów i zbiegów, dochodzi do wytworzenia się stanu zapalnegu. Skutkiem tego może być osłabienie mięśni i ich szybsze zmęczenie. Badane zwierzęta najpierw wbiegały bądź zbiegały na bieżni i to pod dość dużym nachyleniem, bo aż 14%. Mierzono wtedy ile czasu upływa do zmęczenia oraz oceniono stężenia tzw. markerów stanu zapalnego. Okazało się, że suplementacja kurkuminy pozwoliła zwierzętom biec dłużej, a poziomy wskaźników stanu zapalnego były mniejsze.
Obiecujące są wyniki doświadczenia, w którym wzięły udział osoby startujące na dystansie półmaratońskim. Część z badanych zażywała 500 mg wyciągu z kurkumy dziennie przez cztery tygodnie przed startem w wyścigu. Pozostali brali placebo, czyli związek obojętny dla organizmu. Kiedy porównano obie grupy, u osób przyjmujących kurkumę stwierdzono wyższy poziom endogennych związków przeciwzapalnych, czyli produkowanych przez nasz organizm. Poza tym, w ich krwi stężenie mioglobiny było mniejsze. Dlaczego może być to interesujące dla sportowca? Mioglobina jest białkiem, które pojawia się we krwi wtedy, kiedy uszkodzeniu ulegają nasze mięśnie. Zatem dodatkowe zażywanie wyciągu z kurkumy może zmniejszać podatność mięśni na uszkodzenie.
Kurkuminę można przyjmować nie tylko profilaktycznie. Niektóre badania wskazały, że przyjmowanie jej tuż po wysiłku fizycznym i intensywnych ćwiczeniach (dawki 150 – 400 mg) wpływa na zmniejszenie odczuwanego bólu mięśni. Może ona również wspomagać regenerację mięśni.
Wyciąg z kurkumy działa korzystnie również w połączeniu z innymi wyciągami, na przykład z tamaryndowcem. Kiedy oba wyciągi były podawane osobom, którym dokuczał ból kolan, już w ciągu dwóch tygodni od rozpoczęcia badania zauważono znaczącą poprawę. Ci, którzy przyjmowali wyciągi roślinne nie tylko mniej uskarżali się na ból mięśni i stawów, lecz również poprawili wyniki badania wytrzymałości.
Równie ciekawym wyciągiem wydaje się być ekstrakt z mangostanu. O ile sam mangostan jest powszechnie stosowany w medycynie wschodu, to współczesna medycyna dopiero odkrywa jego właściwości. Zawarte w ekstrakcie związki – mangostyny – mają udowodnione naukowo działanie przeciwzapalne. Zmniejszają też produkcję związków biorących udział w apoptozie, czyli programowanej śmierci komórek.
Oczywiście, ciekawe jest to, jak przeciwzapalne właściwości wyciągu z mangostanu mogą wpływać na organizm sportowca. W jednym z badań oceniono, czy sok z mangostanu poprawia zdolność do wysiłku i zmniejsza zmęczenie u szczurów. U tych zwierząt, którym dodatkowo podawano sok, zauważono znacznie szybsze oczyszczanie krwi z mleczanów, których nagromadzenie w mięśniach jest związane właśnie ze zmęczeniem mięśni. Przeprowadzono również badania z udziałem ludzi – uczestniczyli w nich młodzi sportowcy specjalizujący się w ćwiczeniach siłowych. W ciągu 42 dni badania stwierdzono korzystny wpływ na siłę mięśni, ich przyrost oraz wytrzymałość. Nie bez znaczenia jest również działanie wyciągów z mangostanu na chrząstki i stawy. Wykazano, że u zwierząt ze zwyrodnieniami stawów wyciąg z mangostanu miał korzystny, ochronny efekt na stawy, a był on zauważalny po 36 dniach kuracji. O ile pozytywny wpływ preparatów na bazie mangostanu może być widoczny przy dłuższej suplementacji, jego doraźne przyjmowanie może mieć mniejsze znaczenie na zmniejszenie zmęczenia w trakcie wysiłku.
Oczywiście, omówione suplementy są jedynie przykładami – wiele wyciągów roślinnych posiada bowiem właściwości przeciwzapalne. Poza tym, w przypadku niektórych z nich efekty są widoczne dopiero po dłuższej suplementacji. Jednak, jak pokazują badania, pozytywne działanie tych ekstraktów może wykraczać poza zwalczanie stanu zapalnego. Kwestią sporną zostaje ich siła działania, zwłaszcza w porównaniu z konwencjonalnymi lekami. Stąd, preparaty roślinne można traktować raczej jako wspomaganie procesów regeneracji, niż podstawowe leczenie ostrych stanów zapalnych. W przypadku silnego bólu najlepszą opcją zawsze jest konsultacja z lekarzem lub doświadczonym fizjoterapeutą.
Źródła:
Nie masz jeszcze konta?
Utwórz konto